Ontdek de blog!

Ware ambacht: ons brood van Bakker Luuk

De dagverse broden van Bakker Luuk, knapperig van buiten en zacht van binnen vormen al jaren de basis voor vrijwel alle Food Matterz gerechten. Het familiebedrijf van Bakker Luuk bakt al generaties lang de lekkerste broden en patisserie. Ze doen het volgens oud traditioneel recept met meel, water en zout. Dat Luuk al sinds zijn vierde een passie had voor voeding en het maken van de mooiste producten, proef je tot op de dag van vandaag terug in de broden. Ze worden met liefde en aandacht bereid, waardoor ze de perfecte toevoeging zijn aan onze gerechten. We delen graag wat meer met je over deze mooie en inspirerende leverancier.

Het goede van de natuur | Onze bakker | Bakker Luuk | Brood met passie en liefde bereid | Food Matterz | eerlijk en lekker eten in Groningen | Gezond eten in Groningen | Ambachtelijk lunchen | Ambachtelijk brood | samen genieten | lunchen in Groningen

Over Luuk en zijn bedrijf

We zijn op een vroege ochtend langs geweest bij Bakker Luuk om te zien hoe hij elke ochtend met veel liefde zijn broden bakt. Dagelijks is hij om 5 uur in zijn bakkerij aanwezig om alle bestellingen voor zijn klanten klaar te maken. Hij vertelde ons uitgebreid over zijn passie, waar het vandaan komt en wat er door de tijd heen allemaal veranderd is.

De geschiedenis

Luuk komt uit een familie met meerdere bakkers. De passie voor brood en patisserie zit dus al eeuwen in de generaties. Vroeger zaten er in elk dorp wel vijf tot zes bakkers. Elk geloof had ook zijn eigen bakker. Je had hele grote gezinnen en iedereen at gewoon witbrood en (voornamelijk) bruinbrood. Meer keuzes waren er toentertijd niet. Hierin is een enorme verandering te zien ten opzichte van nu. Vroeger was brood gewoon goedkoop en gezond. Vroeger aten mensen namelijk vooral roggebrood, omdat dit erg voedzaam was en weinig kostte. Tegenwoordig is dat wel anders. Er is nu veel meer variatie, de prijs is flink omhoog gegaan en de broden zijn helaas niet meer zo gezond als vroeger. Dit komt vooral door de vele toevoegingen.

Over Bakker Luuk

“Ik heb altijd al iets gehad met voeding.” – Luuk

Luuk wilde altijd al iets voor zichzelf beginnen. Het begon lang geleden allemaal met een tapaszaak. Hij rolde hier van de een op de andere in. Hij maakte toen alles al zelf en begon hier ook met het bakken van brood. Dit werd een groot succes. Waar het met de tapas op een gegeven moment een beetje achter bleef door het toenemen aanbod, bleef de vraag naar brood maar groeien! De tekenen waren duidelijk: de focus mocht naar het brood.

Luuk besloot de tapaszaak te sluiten en ging opzoek naar een productieruimte waar hij zijn hobby verder kon uitbreiden. In de tapaszaak legde Luuk de basis voor het bakken van brood en dit werkte hij verder uit. Brood bakken is Luuk’s hobby en hij is erin geslaagd om hiervan zijn werk te maken; iets waar hij nog elke dag blij mee is.

“Mensen vinden het steeds belangrijker om te weten waar de producten die ze eten vandaag komen.” – Luuk

Ware ambacht: de producten en ingrediënten

Luuk werkt al zijn hele leven met eerlijke en kwalitatief goede producten. Hij is overtuigd van het grote belang hiervan. Niet alleen ziet hij dat de vraag hiernaar toeneemt; hij vindt het ook belangrijk en leuk om te blijven experimenteren met brood. De meeste bakkers willen voornamelijk grote bergen deeg wegwerken, maar Luuk niet. De kleinere hoeveelheden waar Luuk mee werkt geeft hem de mogelijkheid om erg flexibel te zijn, nieuwe dingen te bedenken en te blijven verbeteren.

Niet zomaar een brood

Wij vinden het erg fijn dat Luuk met ons meedenkt over nieuwe varianten. We hebben veel contact met Luuk en stemmen samen af hoe het moet proeven en hoe het er uiteindelijk uit moet gaan zien. Op deze wijze creëren we samen de mooiste producten; speciaal voor jou als onze gast.

De ingrediënten

Luuk haalt alle ingrediënten voor zijn brood uit Groningen. De bloem die onder andere wordt gebruikt voor onze broden bij Food Matterz komt bij Mulder Pot vandaag; een vakmolenaar uit een familiebedrijf in Kropswolde. Mulder Pot werkt met kwalitatief goede tarwe uit de provincie die op een ambachtelijke wijze en met hoge kwaliteit door middel van de molenstenen gemaald wordt.

Dat Luuk een bakker in hart en nieren is, merk je aan alles. Dat hij dagelijks met natuurlijke ingrediënten van niks iets maakt, vindt hij heel erg mooi. Met water en meel kan hij van alles doen. Brood is namelijk erg veelzijdig. Het is voor Luuk niet even een broodje bakken. Elk brood moet er precies hetzelfde uitzien en alle factoren die hierop van invloed zijn, worden nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens Luuk moet je brood behandelen alsof het je kinderen zijn.

“Je begint met iets, eigenlijk met helemaal niets en daar wil je iets moois van maken. Op de weg daarnaartoe kan er van alles gebeuren, maar je moet proberen om er op het eindstation iets moois te laten staan; er moet een mooi product zijn.”

Stilstaan bij wat je eet

Het brood dat je nuttigt bij ons in de lunchroom heeft dus echt een verhaal en legt een hele reis af voordat het bij jou belandt. Kom je weer eens langs, neem dan vooral de tijd om uitgebreid te genieten van, en eens bewust stil te staan bij wat je nuttigt. Het is gemaakt met liefde en passie om jou optimaal te laten genieten.

Tot snel!

misschien vind je dit ook leuk?

Drie koffie recepten | Koffie inspiratie | latte macchiato variaties | latte macchiato recepten | koffie met siroop | Latte macchiato met siroop | Liefde voor koffie | recepten
Recepten

3x zoete koffie variaties voor jouw Valentijn

Ware liefde, er is niks mooiers dan dat. Liefde is overal. Vaak denken we dat we een ander nodig hebben om de liefde te kunnen ervaren, maar niks is minder waar. Liefde is iets wat inderdaad tussen mensen ontstaat, maar je kunt ook heel veel liefde voelen voor jezelf en

Lees verder »
Lunchrecept voor de wintermaanden | Pumpkin hazelnut recept | gezond eten | gezond recept | Lekker en gezond lunch recept | Blog over voeding
Uncategorized

Recept: Pumpkin Hazelnut (maandspecial)

Het is december! Dat vraagt om een lekker recept dat jou warm kan houden tijdens de koude decemberdagen. Als je ons al een langere tijd volgt op social media, dan kan het zijn dat deze sandwich je bekend voorkomt. De Pumpkin Hazelnut was in november en december van 2022 het

Lees verder »

Leer alles over bewuste voeding

Ben jij net zo dol op voeding als wij dat zijn? Dan zijn de Food Matterz Stories iets voor jou. Elke maand versturen wij twee mails: een Food Matterz nieuwsbrief en een Food Matterz Academy. In de eerste mail delen wij lekkere recepten, tips en nieuwe producten met je. In de Academy mail gaan we, zoals de naam al zegt veel dieper in op één onderwerp. Alle onderwerpen zijn gerelateerd aan het effect van voeding op jouw lichaam. Lijkt het je leuk? Meld je dan aan voor (een van) de Stories.

Onze contactgegevens

Food Matterz B.V.
Oude Ebbingestraat 86
9712 HM te Groningen

050 2045440
info@foodmatterz.nl

Onze openingstijden

Maandag 10.00 – 17.30 uur
Dinsdag 09.00 – 17.30 uur
Woensdag 09.00 – 17.30 uur
Donderdag 09.00 – 17.30 uur
Vrijdag 09.00 – 17.30 uur
Zaterdag 09.00 – 17.30 uur
Zondag 10.00 – 17.30 uur

Je vindt ons hier!

lunchen en goede koffie in centrum Groningen | Food Matters café | gezellig lunchen en genieten | mooie lunchplekken Groningen