Ontdek de blog!

De wereld van cafeïne

Cafeïne is de meest gebruikte drug op aarde. Je hebt maar een aantal dagen nodig om je lichaam “verslaafd” te laten raken aan een bepaalde hoeveelheid cafeïne. We weten het eigenlijk allemaal wel: cafeïne is niet per se goed voor je lichaam. Maar wat is cafeïne nou eigenlijk, waarom vinden wij het zo lekker, op welke organen heeft het een direct effect en zijn er ook echt compleet cafeïnevrije koffie en thee varianten? Laten we daar eens induiken.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die voorkomt in allerlei planten en delen van planten. Koffiebonen, blaadjes van de theeplant en cacaobonen bevatten bijvoorbeeld cafeïne. De producten die daarvan gemaakt worden, zoals koffie, bevatten daardoor automatisch cafeïne. Het is dus geen gefabriceerd stofje, maar een natuurlijk stofje dat een groot effect heeft op ons lichaam. Een kleine hoeveelheid cafeïne is namelijk al genoeg om je alertheid en concentratievermogen te verhogen. Daarom zijn velen er ook zo dol op.

Waar heeft cafeïne effect op?

Cafeïne wordt razendsnel opgenomen door het lichaam. Na de laatste slok duurt het misschien een kleine 5 minuten voordat jouw zenuwstelsel een flinke boost krijgt. Je hartslag en bloeddruk worden verhoogd, waardoor je je al snel actiever voelt. Cafeïne heeft met name een stimulerende werking op de hersenen, nieren, maag en darmen. Cafeïne maakt een kleine hoeveelheid dopamine vrij. Hierdoor voelen we ons alerter en verbetert het ons geluksgevoel. Deze dopamine-afgifte is met name de reden waarom cafeïne verslavend werkt. Neem je te veel cafeïne, dan kan je te maken krijgen met rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Het is dus goed om je daar bewust van te zijn.

Waarom houden wij zo van cafeïne?

Waarom wij zo van cafeïne houden, verschilt natuurlijk per persoon. De een is simpelweg dol op de smaken van koffie en/of thee, of het nou cafeïnevrij is of cafeïne bevat. Uiteraard is er ook een andere kant aan het verhaal. Ons lichaam kan na een tijdje cafeïne nuttigen niet meer zonder. Dus waarom zijn we (vaak) zo dol op cafeïne? Omdat ons lichaam eraan gewend is geraakt en dit nu graag dagelijks wil ontvangen. Zelfs al zou je cafeïnevrije koffiedrinken, dan krijgt je lichaam alsnog cafeïne binnen. Echter, dit is wel een minimale hoeveelheid. Waar in een normaal kopje koffie ongeveer 60 mg cafeïne zit, zit er in cafeïnevrije koffie circa 3 mg cafeïne. Volledig cafeïnevrij zal het dus nooit helemaal zijn, mits je gebruikt maakt van koffie en thee alternatieven, zoals de Chikko. Not Coffee en de theeën van Awaken by Nature.

ECHTE cafeïnevrije vervangers

Er komen gelukkig steeds meer cafeïne vervangers op de markt; producten die net zo lekker zijn als normale koffie en thee, maar dan volledig cafeïnevrij zijn. We stellen graag twee varianten aan je voor.

lunchen en goede koffie in centrum Groningen | Food Matters café | gezellig lunchen en genieten | mooie lunchplekken Groningen

Chikko. Not Coffee.

“Mensen zijn drukker dan ze lief is en hebben dus behoefte aan rust. Het liefst zouden we potten met rust verkopen. Rust is alleen moeilijk in een potje met een streepjescode te vangen. Ons cafeïnevrije koffie alternatief past wel in een pot en draagt bij aan rust door te helpen bij het voorkomen van onrust. Laat je niet opfokken door cafeïne.”

De natuurlijke producten van Awaken by Nature - goed voor lichaam, mind en geest

Awaken by Nature

Het zijn mooie producten waar jouw lichaam je dankbaar voor zal zijn. Ook deze mooie theeën proef en ontdek je bij ons in de Food Matterz winkel.

Conclusie

Cafeïne is dus niet schadelijk, maar het is wel aan te raden om de dagelijkse hoeveelheid te beperken, zodat je lichaam niet te veel gewend raakt aan extra (onnodige) stofjes van buitenaf. Het lichaam kan het prima zelf. Onthoud wat de makers van Chikko. Not Coffee schreven: we hebben het eigenlijk al te druk, waardoor het lichaam vaker behoefte krijgt aan stofjes als cafeïne. Het is mooi dat het er is, maar niet bevorderlijk voor de natuurlijk staat van het lichaam. Geef het niet meer energie als het zelf tekorten ervaart, maar geef het lichaam de rust die het nodig heeft. Het zal je dankbaar zijn.

misschien vind je dit ook leuk?

Lekkernijen voor een ontspannen weekend | lekkernijen tips | Zoetigheden tips | Weekend tips | koffie tips weekend | koffie tips groningen | koffie bar groningen | lunchroom groningen
Tips en Weetjes

Het ontstaan van Food Matterz

In november 2024 bestaat Food Matterz maar liefst 7 jaar! De tijd is voorbijgevlogen, dus het is de hoogste tijd voor een korte terugblik in de geschiedenis van Food Matterz. Het begon allemaal bij Hennie (de eigenaresse) die de grote droom had om samen met haar partner Jeroen een eigen

Lees verder »
Het goede van de natuur | Onze bakker | Bakker Luuk | Brood met passie en liefde bereid | Food Matterz | eerlijk en lekker eten in Groningen | Gezond eten in Groningen | Ambachtelijk lunchen | Ambachtelijk brood | samen genieten | lunchen in Groningen
Leveranciers

Ware ambacht: ons brood van Bakker Luuk

De dagverse broden van Bakker Luuk, knapperig van buiten en zacht van binnen vormen al jaren de basis voor vrijwel alle Food Matterz gerechten. Het familiebedrijf van Bakker Luuk bakt al generaties lang de lekkerste broden en patisserie. Ze doen het volgens oud traditioneel recept met meel, water en zout.

Lees verder »
Recepten

2x yoghurt recepten voor een lekkere lunch of snack

Met de maand mei in het vooruitzicht zijn we toch al een heel eind in het voorjaar. De bomen zijn weer groen, de planten krijgen hun bloemen en overal poppen lammetjes, kuikens en andere schattige fluffy dieren op. Omdat de temperaturen de aanstaande week weer verder zullen stijgen, delen we

Lees verder »

Leer alles over bewuste voeding

Ben jij net zo dol op voeding als wij dat zijn? Dan zijn de Food Matterz Stories iets voor jou. Elke maand versturen wij twee mails: een Food Matterz nieuwsbrief en een Food Matterz Academy. In de eerste mail delen wij lekkere recepten, tips en nieuwe producten met je. In de Academy mail gaan we, zoals de naam al zegt veel dieper in op één onderwerp. Alle onderwerpen zijn gerelateerd aan het effect van voeding op jouw lichaam. Lijkt het je leuk? Meld je dan aan voor (een van) de Stories.

Onze contactgegevens

Food Matterz B.V.
Oude Ebbingestraat 86
9712 HM te Groningen

050 2045440
info@foodmatterz.nl

Onze openingstijden

Maandag 10.00 – 17.30 uur
Dinsdag 09.00 – 17.30 uur
Woensdag 09.00 – 17.30 uur
Donderdag 09.00 – 17.30 uur
Vrijdag 09.00 – 17.30 uur
Zaterdag 09.00 – 17.30 uur
Zondag 10.00 – 17.30 uur

Je vindt ons hier!

lunchen en goede koffie in centrum Groningen | Food Matters café | gezellig lunchen en genieten | mooie lunchplekken Groningen